ΔικαιολογητικΑ τελΕσεωΣ γΑμου

Αγαπητοί Μελλόνυμφοι,

Με την κοινή και αβίαστη απόφασή σας να συνδεθείτε με τα αδιάλυτα δεσμά του μυστηρίου του γάμου θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το μυστήριο αυτό δεν είναι μια κοινωνική εκδήλωση ούτε μια κοσμική συνάθροιση συγγενών και φίλων αλλά είναι δώρο Θεού με το οποίο οι χριστιανοί αγωνίζονται να φανούν αντάξιοι της Θείας δωρεάς, δεχόμενοι με επίγνωση και φόβο Θεού τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Έχει συσταθεί από τον Θεό «εἰς βοήθειαν καὶ διαδοχὴν τοῦ γένους τῶν ἀνθρώπων», γι’ αυτό με την ευχή της Εκκλησίας μας και την δική σας προσευχή δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για το ξεκίνημα μιας όμορφης χριστιανικής οικογένειας.

Είναι μεγάλη η ευθύνη του Ιερέα να τελέσει το μυστήριο όπως ορίζει η Εκκλησία μας, με τάξη και ευπρέπεια όσον αφορά το τελετουργικό του μέρος, σημαντική όμως είναι και η δική σας ευθύνη αφενός μεν να διαφυλαχθεί η ιερότητα και η σωτηριώδης σημασία του, αφετέρου δε να δοθούν οι υποσχέσεις σας έναντι του Θεού για θυσιαστική αγάπη, συνεχή πίστη και ανυπόκριτη αφοσίωση του ενός για τον άλλον, ώστε να επιτευχθεί η ευχή της Εκκλησίας μας ότι : «ἔσονται οἱ δύο εἰς σάρκαν μίαν».

Ο πραγματικός έρωτας προάγει την αγάπη και φθάνει ως τη θυσία του ενός για τον άλλο. Ο γάμος όπως τον προβάλλει η Εκκλησία, σε καμιά περίπτωση δεν σκοτώνει τον έρωτα όπως λέγεται, αλλά τον ωριμάζει και αναδεικνύει την ιερότητα και το πνευματικό του βάθος.

Για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους γίνεται αντιληπτό ότι κυρίως από εσάς, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται επιπόλαια και με κοσμικά κριτήρια το σημαντικό αυτό γεγονός για την ζωή σας αλλά με θερμή πίστη και υπευθυνότητα. Άλλωστε το κοινωνικό μέρος καλύπτεται με την ευκαιρία που συνήθως δίνετε σε συγγενείς και φίλους να χαρούν μαζί σας στο εορταστικό τραπέζι που συνήθως ακολουθεί.

Η σωστή προετοιμασία σας συνίσταται κυρίως από το γεγονός ότι θα πρέπει προηγουμένως να έχετε ζητήσει την Χάρη του Θεού συμμετέχοντας ενεργά στα μυστήρια της Εξομολογήσεως και της Θείας Κοινωνίας.

  Όλα τα παραπάνω δεν έχουν σκοπό ν’ ανακόψουν την δικαιολογημένη χαρά σας να προετοιμάσετε όσο το δυνατόν καλύτερα την ομορφότερη στιγμή της ζωής σας αλλά να συμβάλουν στην προσπάθεια που καταβάλλει η Εκκλησία μας, αυτή η χαρά να είναι διαρκής και πνευματική για όλη την περαιτέρω πορεία σας.

Ευχόμενοι ο Κύριος να σας χαρίζει αγάπη και ομοψυχία, σας αναφέρουμε επιγραμματικά τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις για την σωστή τέλεση του μυστηρίου :

  1. Ο/Η Παράνυμφος πρέπει οπωσδήποτε να είναι Χριστιανός Ορθόδοξος. Πριν προσέλθει για τον γάμο οφείλει να έχει μαζί του την Αστυνομική του Ταυτότητα και οποιοδήποτε νόμιμο παραστατικό δεικνύει  την χριστιανική του ιδιότητα ( Βαπτιστήριο, Ληξιαρχική Πράξη Γεννήσεως-Βαπτίσεως, κ.α.).
  2. Ο στολισμός θα πρέπει να είναι διακριτικός και κυρίως δεν επιτρέπονται Βεγγαλικά ή οτιδήποτε άλλο προσβάλλει την ιερότητα του Μυστηρίου.
  3. Η ρίψη ρυζιού δεν επιτρέπεται εντός του Ιερού Ναού. Αυτό δεν αποτελεί κατάργηση ενός εθίμου όπως υποστηρίζουν ορισμένοι αλλά διαφύλαξη της ιερότητας του Μυστηρίου και του Ιερού Ναού. Άλλωστε και ετυμολογικά δεν ευσταθεί η δικαιολογία ότι ραίνουν τους νεονύμφους με ρύζι για να «ριζώσουν». Παρά ταύτα σας δίδετε η δυνατότητα εξερχόμενοι και εκτός του Ιερού Ναού αν θέλετε να το ακολουθήσετε.
  4. Τα αναγκαία και χρειαζούμενα για την τέλεση του Μυστηρίου (δίσκος, τραπεζομάντιλο, ποτήριο) καθώς επίσης ο φωτισμός και η θέρμανση  προσφέρονται σε  όλους χωρίς διακρίσεις ή πρόσθετες επιβαρύνσεις.
  5. Η βιντεοσκόπηση και η φωτογράφιση του Μυστηρίου, καταλαβαίνουμε ότι σας προσφέρει τη δυνατότητα ν’ απαθανατίσετε με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα την ομορφότερη στιγμή της ζωής σας, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει διακριτικά, χωρίς να διαταράσσεται η ιερότητά του. Κρίνεται λοιπόν επιβεβλημένη εκ μέρους σας η σχετική σύσταση στο συνεργείο που θα επιλέξετε προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.
  6. Η Νύφη πρέπει να προσέλθει την ώρα που έχει προγραμματιστεί η τέλεση του Μυστηρίου, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις που δημιουργούν αναστάτωση στους καλεσμένους και εκτροπή του προγράμματος του Ιερού Ναού. Επίσης παρακαλείται θερμά να αποφύγει την ανευλαβή συνήθεια προς την ιερότητα του Μυστηρίου (δυστυχώς έθιμο για ορισμένους), να πατήσει το πόδι του γαμπρού στην κατάληξη του Αποστολικού αναγνώσματος.
  7. Στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε μορφή catering.
  8. Τέλος, στο οπισθόφυλλο του παρόντος εντύπου αναγράφονται τα απαραίτητα εκείνα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση της αδείας γάμου σας.

Τα παραπάνω μας βοηθούν να τελέσουμε σωστά τoν Γάμο σας και γι’ αυτό σας παρακαλούμε να τ’ ακολουθήσετε καλόπιστα γιατί διασφαλίζουν την ευτυχία σας.

© 2014 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode