ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΑγιοΥ ΔημΗτριοΥ

Το παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου στην περιοχή Λουτρό Παλλήνης ανηγέρθη από τους αειμνήστους ενορίτες μας Δημήτριο καί Ελένη Πράπα. Θεμελιώθηκε υπό του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου κυρού Αντωνίου Δρακοπούλου, εφημερίου του Ιερού μας Ναού το έτος 1977 και εγκαινιάσθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου πρώην Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Αγαθονίκου την 5η Ιουλίου 1987.

Η επίσημη πανήγυρις του παρεκκλησίου λαμβάνει χώρα την 26η Οκτωβρίου εκάστου έτους, όπου η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Δημητρίου με πανηγυρικό εσπερινό την παραμονή της εορτής και με πανηγυρικό όρθρο και θεία λειτουργία την αγιώνυμο ημέρα. Εν συνεχεία υπό των τέκνων τών μακαριστών κτητόρων παρατίθεται τράπεζα σε όλους τους προσκυνητές στο αρχονταρίκι του παρεκκλησίου.

Ιδιαίτερα τιμώνται οι μνήμες των Αγίων : Παμμεγίστων Ταξιαρχών (8 Νοεμβρίου), Σάββα του Ηγιασμένου (5 Δεκεμβρίου), Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης των εν Λέσβῳ (Τρίτη διακαινησίμου). Επίσης τελείται η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου (Παρασκευή Ε΄ Νηστειών) με την υποδοχή παλαιάς εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου.

ΣΥΝΑΞΑΡΙΟ

ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΥΡΟΒΛΗΤΟΥ

Υψηλόβαθμος αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού, έζησε και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού περίοδος φοβερών διωγμών εναντίον των χριστιανών. Ο Δημήτριος, ο οποίος καταγόταν από ευσεβή οικογένεια της Θεσσαλονίκης δεν φοβήθηκε τις διαταγές των αυτοκρατόρων και συνέχιζε να κηρύττει το Ευαγγέλιο. Αυτή του η δράση τον οδήγησε μπροστά στον Δοκλητιανό, οποίος διέταξε τη φυλάκισή του. Στη φυλακή ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστορας, οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο.

Ο νεαρός χριστιανός πριν τη μονομαχία επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε τη βοήθειά του. Το αποτέλεσμα ήταν ο Νέστορας να νικήσει το Λυαίο και να προκαλέσει την οργή του αυτοκράτορα. Διατάχθηκε να θανατωθούν και οι δύο Νέστορας και Δημήτριος.

Σήμερα ο Άγιος Δημήτριος τιμάται ως πολιούχος Άγιος της Θεσσαλονίκης. Η μεταφορά της εικόνας του Αγίου Δημητρίου στην Κωνσταντινούπολη έγινε  το  έτος 1149  από  τον βασιλιά Μανουήλ Κομνηνό.  Και η εικόνα μεταφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη στην Ιερά Μονή Παντοκράτορα της Κωνσταντινούπολης, επί ηγουμενίας Ιωσήφ.


ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ

ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΥΡΟΒΛΗΤΟΥ

Μέγαν εὕρατο ἐv τοῖς κιvδύvοις, σὲ ὑπέρμαχοv, ἡ οἰκουμένη, Ἀθλοφόρε τὰ ἔθνη τροπούμενον. Ὡς οὖν Λυαίου καθεῖλες τὴν ἔπαρσιν, ἐν τῷ σταδίῳ θαῤῥύvας τὸν Νέστορα, οὕτως Ἅγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

© 2014 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode