Σύναξη 11/01/2015


Το απόγευμα της Κυριακής 28 Δεκεμβρίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκε τ ο7ο ΝΕΑΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ με θέμα "ΔΙΕΞΟΔΟΙ ΣΤΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ " και με αφορμή τις διδαχές του  γέροντος Μωυσέως του αγιορείτου. Στη σύναξη αυτή συμμετείχαν νέοι και νέες ηλικίας μέχρι 40 ετών (περίπου 40 άτομα)  και αναπτύχθηκε ένας γόνιμος πνευματικός διάλογος από τον οποίο εξήχθησαν τα παρακάτω συμπεράσματα :

 

Στο ερώτημα ποιες είναι οι κύριες αιτίες της πνευματικής κρίσης που υφιστάμεθα ο μακαριστός γέροντας Μωυσής τις εντόπιζει στα εξής σημεία:

  1. Ο σύγχρονος  άνθρωπος θεώρησε ότι είναι επιγείως αθάνατος
  2. Δέθηκε ισχυρά με την ύλη, τα χρήματα και την ασυγκράτητη φιλοδοξία
  3. Νόμισε την ασυδοσία ελευθερία, την ασέβεια πρόοδο, την απάτη ευφυΐα, την αμαρτία απελευθέρωση και την τιμιότητα ανοησία

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν την κοινωνία μας σε μια ανεξέλεγκτη διαφθορά που όχι μόνο κατάντησε γενικό φαινόμενο αλλά προβάλλεται ως εκσυγχρονισμός και πρότυπο. Η διαφθορά όμως αυτή μόλυνε δυστυχώς την ψυχής του καθενός μας. Μην ψάχνουμε λοιπόν μακριά μας κάτι που είναι μέσα μας.  Ελευθερία είναι να κάνεις εσύ ότι θέλεις τον εαυτό σου και όχι αυτός. Γενναιότητα είναι να νικήσεις τα πάθη σου και όχι αυτά να σε κατευθύνουν. Είμαστε δυστυχώς όλοι κατά φαντασίαν ελεύθεροι επισημαίνει ο μακαριστός γέροντας. Η κρίση κατά συνέπεια δηλώνει ασθένεια, η ασθένεια φέρνει απιστία και η απιστία γεννά την απελπισία.

Πώς θα γυρίσουμε σελίδα;

  1. Πρέπει να ξαναβρεθεί ο θείος φόβος, το βαθύ νόημα της υπάρξεως του ανθρώπου
  2. Αξίζει να ανακαλυφθεί η αγνή θρησκευτικότητα, ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοκατανόηση
  3. Δεν πρέπει να ανέχεται η συνείδηση την επικράτηση ή την επιβράβευση του κακού
  4. Πρέπει όλοι μας να αντιδράσουμε καταθέτοντας λόγο αληθείας. Το εργαλείο της μεταμορφώσεως του κόσμου είναι στα χέρια του καθενός μας

 

© 2014 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode